twtjogging Forum

Long Run

append delete twtjogging

Long run (LSD) merupakan perkara penting dalam latihan lari jarak jauh (Marathon). Tak kisah la, new runner atau average runner dan Marathoner.

Menurut @k_munir84 long run at least selama 90 minit untuk (yang baru nak mula) dan sehingga 3 jam (untuk experienced runner).

Min, paling lama buat long run 90 minit (easy run) sebelum ni. Berapa lama korang pernah buat long run? Cecah 3 jam tak?

Mungkin boleh bagitahu mcm mana korang buat Long Run? Solo atau berkumpulan?

Reply RSS

Replies

append delete #1. Hairil

Long run paling lama buat 3 jam. Buat FM 5 jam.
Monthly long run easy selalunya buat HM sekali.
Lain² kalau berlari selalunya sejam

append delete #2. twtjogging

Min buat 90 minit untuk training HM. Boleh la tunjuk ajar @Hairil dah pernah buat jarak Marathon.

Masa Long Run 3 jam tu, buat dengan kumpulan ker?

append delete #3. Adammm

Long run ni kalau kita yg newbie ni, 60-90 minutes dah okay dahh. Lepas tu kalau nak rasa mencabar lagi tambah lah sikit2 dalam 5 minutes gitu ennn

append delete #4. twtjogging

Kalau buat Marathon, training Long Run 90 minit pun cukup ker? @Adammm

append delete #5. Hairil

Saya pun baru first time FM tahun ni. Sebelum² ni buat HM je.
Tapi satu lankalau nak buat long run ni saya elakkan loop. Bosan ya amat.
Masa buat 3 jam tu saya lari sorang. Lepas subuh gerak, Gombak masuk KL pusing then balik.
Ikut mood dan juga motivasi pada masa tu.
Kalau berkumpulan ni paham² la, mcm kita berkonvoi.

append delete #6. syahrilabdullah

Long run for me is around 90 min. Buat dekat POJ Putrajaya. Start pkul 5-530am. Boleh rehat & solat sekejap then continue to finish. Saya kalau buat long run, mesti kena cari partner sebab kalau sorang2 cepat mental.

Saya lagi prefer buat loop sebab benefits dia boleh setup water station and rest point. Also boleh estimate distance and time.

Reply

captcha

(Leave this as-is, it’s a trap!)

There is no need to “register”, just enter the same name + password of your choice every time.

Your friendly neighbourhood moderators: twtjogging