Twtjogging Forum

How do you deal with negative comments /feedback on social media?

append delete twtjogging

[question] Min nak tanya runners, pernah tak korang kena bash oleh kawan-kawan, toxic runners ke haters ke sebab aktif dalam larian ?

How do you deal with negative comments /feedback on social media?

Reply RSS

Replies

append delete #1. larirun

saya bukan atlet di sekolah, tp lpas sekolah zaman U saya ada la mewakili U ke game ipt dan sekarang ni aktif dlm run.

kdg2 klu saya join dgn kawan2 zaman u & kerja, saja share di instagram ada kawan2 atlet zaman sekolah perli2 dan bahan konon saya ni atlet dll..jadi x brape selesa utk post. kadang x post pun after event,just share apa yg member tag.

skrg ni mmber2 dah bawak mmber2 atlet lain zaman skolah dlu utk bahan2 saya klu saya join event

append delete #2. yuzirharafi13

Setakat ni yg saya jumpa hampir semua supportive. Baik yg dah lama lari atau pun yg nak join sekali lari sekali.

Saya bersyukur cuma kadang2 bila saya post gambar atau screenshot data larian saya, ada suara2 ckp..igt laju pace 8 je. Awal2 dulu, rasa segan jugak rasa mcm tak layak. Tapi takpe, kita buat untuk kita dan fokus dekat yang support kita. Kita mungkin takkan dapat podium, tpi tak mustahil satu hari nanti. Dulu kita 1km pun muntah2, tercungap, tpi skrang syukur 5km boleh dengan senyum. Kita compete dengan kita, bukan dengan mereka. ✌️

append delete #3. nuraishasofea

Kau akan dibash tak kira lah kau siapa.

Either kau balas atau tidak. Terserah. Ada situasi akan menekan diri kau.

Cara untuk kau bertenang adalah dengan berfikir, berlari untuk diri sendiri, berlari ini hobi, apa yang terjadi, tak akan effect gaji kau langsung.

Nasihat aku, kalau ada toxic, jangan takut untuk buang. Memang orang kata circle running ni kecik. Tapi fikir balik, benda ni naikkan gaji kau ke? Kalau aku, memang aku buang.

append delete #4. NF

Pernah je min.. toxic pipol is everywhere.. 😎🤡🤷🏻‍♀️ lagi2 dlm dunia larian ni.. ape tah bitter sgt org boleh lari hari2.. org ramah mesra dgn runners lain pun d cop gedik .. biasa lah sifat manusia dgn iri hati dan dengki mmg sentiasa wujud.. yg tk pernah jmpe tu mesti sbb dia la yg toxic ye 🫣😎😏😏

append delete #5. Nik

lari berpuluh puluh km takkan tak kurus?

Jawapan dia is.

Kalau lari berpuluh km pun tak kurus, kalau taklari langsung taktahu la gemuk besar mana nanti 🤣🤣🤣🤣

append delete #6. ABCD

Negatif komen kebanyakan tiada sebab kalau ada pun memang buat keras hati je tak layan… Tetapi my advice pada pelari wanita jaga adab bila bercakap dengan pelari lelaki mahupun wanita…

Adalah lebih baik wujudkan satu gap yg baik bila bercakap dengan pelari yang lebih berumur dan hormat lah org lain… Kita boleh berkawan tapi tidak lah sesuka hati untuk anda sebagai pelari yg berumur 25 tahun dan wanita pula tu untuk panggil orang yg berumur atas 30 ke 40 an ke atas secara aku kau seperti kawan-kawan anda melainkan dah kenal lama… Tidak perlu juga selidik hal peribadi mereka yang tak perlu pun awak tahu siapa bf/gf/tunang pelari tersebut, apa pekerjaannya, apa jadual nya itu dan ini… Sy baca juga kata-kata awak sebab saya bukan mangsa yang awak block, sy nampak awak lg banyak bash orang yang awak block, bash random people juga… Paling tidak elok dengan cara guilt trip dan juga buat self pity pada pelari lain…

Hentikan lah bercakap seolah-olah org lain terlampau jahat… Kita komuniti kecil…

Semoga berhenti lah kecam pelari lain hanya kerana mereka tak bersetuju dgn anda… Terima kasih min… Harap boleh share untuk nasihat semua… TQ…

append delete #7. Hairil

Very seldom post my run in socmed. Only when big event.
But read socmed for motivation and updates though
Choose your running friends wisely so boleh motivate each other

Reply

(Leave this as-is, it’s a trap!)

There is no need to “register”, just enter the same name + password of your choice every time.

Pro tip: Use markup to add links, quotes and more.

Your friendly neighbourhood moderators: twtjogging

//